Archívum

Hirdetés

Debian vs mindenki más

2008.09.14. 08:12 | Chevron7 | Szólj hozzá!

Címkék: tech linux kde gnome debian ubuntu fork disztribúció

Szóval, kipróbáltam a Debiant, mint minden linux disztribúció elődjét. Nagyon kellemesen csalódtam. Ugye a Debian a legnagyobb múltú, legbiztonságosabb, (egyik) leggyorsabb desktop linux disztrib a világon. Bár a hits per day listát az ubuntu/openSUSE vezetik, azért a debiant használják a legtöbben. Ehhez jár a legtöbb szoftver APT-n keresztül, az készült el a legtöbb processzorra. (Több, mint 10 változat!)

Csak hát azt halljuk, elavult. Ez csak harmadrészben igaz. A Debiannek mindig 3 kiadása van. A kiadásokat az érthetőség kedvéért az Ubuntuhoz, mint a legismertebb Debian leszármazotthoz hasonlítom. Ezek:

Debian Unstable: (a béta, fejlesztőknek)
Megegyezik az Ubuntu mindenkori bétájával. Minden csomagból a legújabb változat van benne, függetlenül attól, hogy béta-e vagy sem.

Debian testing (a használható, átlagfelhasználóknak)
Ez a mindenkori Ubuntuval rokon. Folyamatosan frissül és mindig a legújabb stabil csomagok kerülnek bele. Ha jót akarsz magadnak, használd ezt.

Debian Stable (a konzervatív, nem tudom kiknek)
És aki nem találná ki: ez bizony az Ubuntu LTS kiadások testvére. A testinget kb évente lefagyasztják, jól megdolgozzák és kész is a stable.

Szóval hacsak nem vagy fejlesztő, vagy nincs okod ultrakonzervatív oprendszert használni, válaszd a testinget. Nevével ellentétben ebben csakis stabil szoftverek vannak benne.

A stable és a testing között az egyetlen különbség, hogy a testinget évente zárolják és a zárolt állapotot stable-ként kihozzák. Ez nem kap updateket (kivéve critical vagy security).

Ja, és letöltésnél választhattok ugye a teljes CD, teljes DVD és a netinst CD között. A Debian netinst CD az ELSŐ olyan netről működő linux telepítés ami tényleg jó. A CD 180 mega körül van, és a mindig használt csomagokat tartalmazza. Ha speciális igényed van, az ugye telepítés alatt kiválasztható (ugye ubuntu?) és azt netről beszerzi. Nem kell mindent letölteni.

A telepítő külön érdekessége, hogy itt sem választhatjuk ki egyesével a csomagokat, hanem a telepítő megkérdezi, hogy mire fogjuk használni a gépet (több is választható nyílván) és az alapján rakja össze a listát.

Bootoláskor választhatunk, hogy grafikus vagy szöveges telepítőt kérünk. Válasszuk a grafikust nyugodtan, hiszen itt NEM tölt be egy live rendszer, szóval a grafikus telepítő virtuális gépen bejött kevesebb, mint 30 sec alatt.

Külön vicces, hogy a "Jaj de ronda ez a Debian és témákat se csinálnak hozzá" című szöveggel ellentétben weboldalukról kb. 2000 (vagy több) téma tölthető le hozzá. (A KDE témákat nem számoltam bele!) 

A bejegyzés trackback címe:

https://chevron7.blog.hu/api/trackback/id/tr41662511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása